Yunus Suresinin Düşündürdükleri

1. Vahyi beğenmeyenler: Yenisini getir ya da değiştir diyorlar. Bunu diyenler ellerine fırsat geçince tahriften de geri durmazlar herhalde!

2. Kendi uydurduğunu Allah'a yakıştıran da Allah'a ait olduğu apaçık belli olanı yalanlayan da yanlış yoldadır.

3. Allah katında kayırıcı bulmaya çalışanlar... Şu şeyh, bu efendi bana yarın ahirette şefaatçi olacak diyenler... Acaba Allah'a göklerde ve yerde bilmediği bir şeyi mi haber veriyorlar?

4. Gayba ait hakikatler yalnızca Allah'a aittir. Gaybı yalnızca Allah bilir. 'Bir gün gelecek şöyle olaylar olacak' yahut 'cinler, melekler şöyledir' diyen sözlere/hadislere itibar edenler bunu hangi kitaptan okuyorlar acaba? Kurandan başka gayb haberi veren bilmediğimiz bir kaynak mı var?

5. İnsanlık başlangıçta 'TEK'ti; sonradan ayrı görüşlere yöneldiler. Fıtraten farklı farklı düşünmemiz Allah'ın yasasıdır (özgür irade...).

6. Hayatı 'yoktan var' eden ve 'yaratılışı sürekli yenileyen' Allah'tır; Neden hiçbir şey yerine bir şeyler var? [Leibniz]

7. Akıllarını kullanamadan dinleyenler = Sağırlar (istedikleri kadar dinlesinler; anlamadıktan sonra, düşünmedikten sonra, tak teybi bas tuşa)

8. Basiretleri bağlı olanlar = Körler (basiret; idrak, zeka, ölçü)

9. Zannın (delilsiz bilgi, varsayım, hakikat olmayan şey, tahmin, kuruntu) peşine takılma!

10. Keyfi olarak sahte 'haram' rızık alanını genişletmeyin.

11. Sadece Allah'ı veli (dost) edinmeliyiz. Zaten evliya kelimesi veli yani dost kelimesinin çoğuludur. Uçan, kaçan, kerametler gösteren evliya aramak yerine; kainatı yaratıp onu matematiksel ölçülere tabi tutan Allah'ı dost edinmek, onun öğütlerini içeren Kuran'ı okumak, anlamak ve yaşama tatbik etmek yeterlidir.

12. Ayet yalnızca Kurandaki cümleler değil, kainat, tabiat, canlılar, gece, gündüz, ölüm, beden de birer ayettir.

13. Allah'ı Allah dışında kimse tanımlamamalıdır. Yoksa kendi Allah tanımlarınızın içinde boğulursunuz.

14. Mucizelerden kast edilen asla 'sihir' yahut 'illüzyon' değildir. 'Hakikat'tir.

15. Ahireti görünce iman ettim demek faydasızdır. Aslında hayatta bir çok şeyi 'öngörmeyi' başaranlar, son dakikada olayı fark edenlerden her zaman bir adım önde olmuşlardır.

16. Hiç kimse (hatayı gördüğünde uyarmasına rağmen düzelme olmazsa) başka birinin yaptıklarından ötürü sorumlu tutulmayacaktır. Ancak bize düşen yanlış olduğunu düşündüğümüz konuda muhatabımızı uyarmaktır.


100: ALLAH AKLINI KULLANMAYANLARI PİSLİĞE MAHKUM EDER!

Yorumlar